Reparatietips - Ketting spannen

Wat heb je nodig om je ketting te spannen?

  • Steeksleutel 8 om de kettingspanners aan te draaien
  • Steeksleutel 10 om de versnellingsbox te demonteren
  • Steeksleutel 15 om de asmoer open te draaien

De ketting is een van de belangrijkste onderdelen van een fiets. Met de ketting drijf je het achterwiel aan. Zorg dat de ketting altijd schoon, goed gesmeerd en gespannen is. Er zijn verschillende versnellingssystemen, en daarom zijn er ook verschillende manieren van kettingspannen. In deze video leggen we je uit hoe je de ketting van een fiets met Nexus naafversnelling spant.

 

Ketting spannen van een fiets met naafversnelling

Hangt de ketting slap of hoor je de ketting in de kettingkast? Dan is het tijd om de ketting te spannen.

  • Bij een Nexus 3 naaf moet je eerst de versnellingsbox van de as losmaken. Bij een fiets met Nexus 7 of Nexus 8 is dit niet nodig.
  • Draai nu eerst de asmoer open.
  • Draai dan aan beide kanten de kettingspanners aan, zodat je wiel naar achteren trekt. Zorg ervoor dat het wiel in het midden van de achtervork staat.
  • Draai als laatste de asmoer weer dicht.

Derailleur

De kettingspanning bij een derailleursysteem wordt automatisch geregeld door de achterderailleur. Bij het vervangen of inkorten van een ketting gebruik je een kettingpons. De stift van de kettingpons drukt het stiftje uit de ketting zodat de schakel los raakt. Zo kan de ketting worden ingekort of langer gemaakt.

Ketting smeren

Als je toch bezig bent, smeer dan ook meteen je ketting even.

  1. Zorg ten eerste dat de ketting goed schoon is. Dit kun je doen door middel van een doek in combinatie met een staalborstel. Hiermee haal je het vuil van de ketting.
  2. Smeer vervolgens de ketting en bij een derailleursysteem ook de schakelende delen, zoals derailleurwieltjes en de derailleur zelf.
  3. Een goede smering van de ketting zorgt voor een optimaal rendement van de aandrijving.

Heb je vragen of hulp nodig? Neem dan contact op met onze Fietscity winkel. Wij helpen je graag!


Deel het met uw vrienden!